‘Leuk werk’, werk eraan!

Mijn leven lang ben ik bezig met de vraag hoe ik alledaagse handelingen en activiteiten anders, beter, makkelijker en/of leuker kan maken. Zo heb ik als kind een tijdje de knoppen van de tv bediend met een stok, om lekker in bed te kunnen blijven liggen. Om precies dezelfde reden heb ik eens, met touwtjes en wat ijzerwerk, een systeem gemaakt waarmee ik de gordijnen open en dicht zou kunnen krijgen. Helaas zonder resultaat, maar leuk om mee bezig te zijn. Ook probeerde ik met gestrekte benen, zonder armen of met mijn ogen dicht de weg van woon- naar slaapkamer te voltooien. Leuk, uitdagend en vooral ook handig. Want stel dat ik ooit beperkt zou raken. Met in totaal 3 x 6 weken gips (van enkel tot lies) bleek de oefenstof later nog prima van pas te komen.

Het anders uitvoeren van alledaagse handelingen heeft zich later verplaatst naar het anders invullen van werk. Niet alleen om het werk beter en efficiënter uit te voeren, maar vooral ook om het werk leuk te maken en plezier te creëren. In mijn vakantiebanen in de horeca betekende dat, tussen het harde werken door, grappen uithalen met collega’s. Een auto volledig vullen met kartonnen dozen, blikken achter de auto binden, tabasco aan je rietje, etc. Simpel vermaak maar groot resultaat: plezier op het werk.

In mijn tijd als Baliemedewerker van een Gamma bouwmarkt had ik me voorgenomen om mijn kennis op het gebied van elektra uit te breiden. Er werd geen scholing aangeboden, maar gewoon zelf een beetje pielen en uitproberen. Tussen de vragen van klanten door bouwde ik aan kleine installaties met contactdozen, schakelaars, hotelschakeling en meer. Leuk, leerzaam en uitdagend. Totdat 1 van de installaties leidde tot stroomuitval binnen de bouwmarkt. Hét moment om toe te geven dat elektra toch niet mijn ding is…

Inmiddels ben ik 13 jaar werkzaam binnen het HR vakgebied, mijn ‘grote mensen’ banen. Ook in deze tijd was, en ben, ik doorlopend bezig met het nog leuker maken van mijn werk. Dit vraagt om out of the box denken, durf om iets nieuws te proberen en je niet altijd te laten sturen door andermans mening. Kijkend naar Belbin dan scoor ik hoog op Brononderzoeker en Plant, kijkend naar het Octogram dan is de Pionier mijn sterkste voorkeursrol. Makkelijk praten dus, creatief en anders kijken naar werk lijkt sterk in me te zitten. Toch ben ik ervan overtuigd dat het iedereen helpt om zo nu en dan bewust stil te staan bij je werkzaamheden en jezelf de vraag te stellen: hoe kan ik dit (nog) leuk(er) maken?

Bij mij heeft dit o.a. geleid tot het participeren in grote werkgeversnetwerken, het opbouwen van netwerken, het werken op locatie, bowlen tijdens de pauze, tafeltennissen tijdens de pauze, het voeren van loopbaangesprekken op de fiets en het laten waarderen (met een cijfer) van mijn loopbaangesprekken door de kandidaten.

Vertaal je bovenstaande naar mijn werk als Loopbaancoach dan kom je al snel uit bij Jobcrafting en, het bij mij recentelijke bekende, Playful Work Design. Twee ‘benaderingen van werk’ van waaruit je, als Loopbaancoach, kandidaten praktische handvatten kunt aanreiken om bewust te werken aan werkplezier.

Jobcrafting draait om het ‘sleutelen’ aan je functie om te komen tot een betere persoon-baan fit en daarmee o.a. ook meer werkplezier. Zo kun je sleutelen aan ‘wat’ je doet (taken afstoten, taken naar je toe trekken, taken creëren) en aan ‘hoe’ je taken uitvoert (waar, wanneer, met wie).

Bij Playful Work Design voeg je een speels element toe aan een taak, of taken, in de vorm van spel (het hebben van een plezierig moment) of competitie (het streven naar een bepaald einddoel). Denk bijvoorbeeld aan het saaie uur administratie iedere ochtend, stel je timer in op 50 minuten en ga met jezelf de strijd aan om alle administratie binnen de gestelde tijd weg te werken.

Beide benaderingen dragen bij aan het hebben van meer werkplezier en daarmee: ‘leuk werk’.

Mijn advies:

stel jezelf af en toe de vraag hoe je jouw baan (nog) leuk(er) kunt maken en handel ernaar.  Pak de regie, ga experimenteren, loop eens naast de gebaande paden en daag jezelf uit. Leuk werk, werk eraan!

Hulp nodig? Let me know!